nedjelja, 22. veljače 2015.

Čoko cookies sa bademima

Čoko cookies sa bademima
Čoko cookies sa bademima

Ovi keksići su definitivno meni jedni od dražih koje sam ikad radila. Toliko ukusni, sočni i hrskavi. Svakako preporučam da isprobate ovaj recept!


Sastojci:

              150 grama omekšalog maslaca
              100 grama muscovado šećera
              50 grama bijelog šećera
              1 jaje
              2 žličice ekstrakta vanilije
              220 grama glatkog brašna
              40 grama gustina
              1/2 žličice sode bikarbone
              1/2 soli
              100 grama tamne čokolade
              50 grama badema

Čoko cookies sa bademima
Čoko cookies sa bademima
Čoko cookies sa bademima
Čoko cookies sa bademima

Postupak:

Maslac i šećer izmiksajte pjenasto. Lagano umješajte jaje i vanilin ekstrakt te brašno, sol, sodu bikarbonu i gustin. Nakon što ste dobili jednoličnu smjesu, lagano umješajte čokoladu narezanu na komadiće i usitnjene bademe. Smjesu pokrijte folijom i stavite u hladnjak 45-50 minuta da se stisne. Pećnicu zagrijte na 180C, a tepsiju obložite papirom za pečenje. Oblikujte kuglice veličine oraha, stavite ih na tepsiju obloženu papirom za pečenje pa potisnite rukama (što su Vam keksići tanji, biti će puno više hrskaviji). Pecite 9-10 minuta. Nakon pečenja keksi će biti mekani, stoga ih pustite da se ohlade i spremite u limene posude. Uživajte!

subota, 21. veljače 2015.

Pita sa breskvama, vanilijom i bademovim mlijekom

Pita sa breskvama, vanilijom i bademovim mlijekom
Pita sa breskvama, vanilijom i bademovim mlijekom

Lagana pita sa breskvama i bademovim mlijekom. Vrlo ukusna, ne-preslatka i jednostavna za izradu. Mojim ukućanima se svidjela toliko da je nestala u pola dana. Svakako je na mojoj top listi pita!


Sastojci za prhko tijesto:

                                         310 g oštrog brašna
                                         1 jaje
                                         prstohvat soli
                                         5 žlica šećera u prahu
                                         180 g maslaca sobne temperature
                                         1 žlica naribane korice naranče

Sastojci za nadjev:

                                         1 kompot (breskve, 500 grama)
                                         80 grama muscovado šećera
                                         1 prašak za puding od vanilje
                                         200 ml slatkog vrhnja
                                         250 ml bademovog mlijeka
                                         1 žličica ekstrakta vanilije

Postupak:

Tijesto zamjesite od navedenih sastojaka, zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na 1-2 sata da se dobro stisne. U međuvremenu napravite kremu za nadjev. Slatko vrhnje, bademovo mlijeko, šećer i prašak za puding stavite kuhati dok se smjesa ne zgusne. Maknite sa vatre i pokrijte folijom te pustite da se ohladi. Breskve narežite na manje ploškice i malo pospite cimetom. Tijesto podijelite na dva dijela, jedan malo veći dio i drugi malo manji dio.Veći dio izvaljajte pa stavite u kalup za pite/torte i izbodite ga dobro sa vilicom. Na njega izlijte ohlađenu kremu u koju ste prethodno umješali i ekstrakt vanilije. Na kremu slažite breskve, a na vrh možete izrezati dugačke trakice od tijesta (kao gore na slici) ili samo preklopiti sa manjim, razvaljanim tijestom. Pitu pecite 40-45 minuta dok ne poprimi zlatno žutu boju. Nakon pečenja je ohladite i  pospite sa šećerom u prahu. Uživajte!!

ponedjeljak, 16. veljače 2015.

Torta sa tri vrste čokolade

Torta sa tri vrste čokolade
Torta sa tri vrste čokolade

Kako mi je nedavno bio rođendan, odlučila sam samu sebe iznenaditi sa tortom, i to tortom sa tri vrste čokolade. Radila sam je po nekom svom receptu iz glave i mogu Vam reći da je cijela ekipa bila i više nego oduševljena!


Sastojci za tamni biskvit:

                                          50 grama omekšalog maslaca
                                          340 grama glatkog brašna
                                          80 grama kakaa
                                          1 žličica sode bikarbone
                                          1 žličica praška za pecivo
                                           prstohvat soli
                                           220 grama šećera
                                           2 jaja
                                           110 ml mlijeka
                                           65 ml tople vode

Sastojci za svijetli biskvit:

                                           50 grama omekšalog maslaca
                                           150 grama šećera
                                           150 grama brašna
                                           1 žličica praška za pecivo
                                            prstohat soli
                                           40 ml mlijeka
                                           1 burbon vanilija šećer
                                           1 jaje

Sastojci za kremu:

                                           500 grama mascarpone sira
                                           500 ml vrhnja za šlag
                                           200 grama tamne čokolade (70% kakaa)
                                           200 grama mliječne čokolade
                                           200 grama bijele čokolade

Torta sa tri vrste čokolade
Torta sa tri vrste čokolade

Torta sa tri vrste čokolade
Torta sa tri vrste čokolade


Torta sa tri vrste čokolade
Torta sa tri vrste čokolade

Postupak:

Za početak zagrijte pećnicu na 175C, a okruglu tepsiju obložite papirom za pečenje. Prvo napravite smjesu za tamni biskvit. Jaja odvojite na bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, a žumanjke zajedno sa omekšalim maslacem i šećerom izmiksajte pjenasto. Smjesi dodajte mlijeko i vodu te postepeno dodajite prosijano brašno zajedno sa kakaom, prašakom za pecivo, sodom bikarbonom i soli. Na kraju lagano sa špatulom umješajte i čvrsti snijeg od bjelanjaka. Smjesu za tamni biskvit stavite peći 35-40 min (provjerite čačkalicom). Nakon što se biskvit ohladi, prerežite ga na pola da dobijete dva biskvita (gornji dio biskvita uvijek stavljajte na dno torte). Za svijetli biskvit žumanjak pjenasto izmiksajte zajedno sa šećerom i maslacem. Smjesi dodajte mlijeko pa opet izmikasjte. Polako dodajite brašno, prašak za pecivo i sol i na kraju lagano sa špatulom umješajte čvrsti snijeg od bjelanjka. Pecite 25-30 min (provjerite čačkalicom) i nakon što se ispeče, pustite ga da se ohladi. U međuvremenu pripremite čokoladne kreme. Svaku čokoladu posebno otopite na pari sa 30 ml vrhnja za šlag. Ostatak vrhnja istucite u čvrsti šlag te mu dodajte mascarpone sir. Smjesu podjelite na tri dijela i u svaki dodajte ohlađenu čokoladu. Nakon toga slijedi slaganje: prvo sam stavila tamni biskvit pa preko njega, kremu od tamne čokolade, zatim svijetli biskvit i preko njega smjesu od mliječne čokolade, i na kraju ponovno tamni biskvit i smjesu od bijele čokolade (s njom sam premazala cijelu tortu). Dodatno sam je još ukrasila sa šlagom, a vi možete slobodno pustiti mašti na volju. Uživajte u ovoj savršeno čokoladnoj torti!

četvrtak, 12. veljače 2015.

Tart sa bijelom i tamnom čokoladom

Tart sa bijelom i tamnom čokoladom
Tart sa bijelom i tamnom čokoladom

Ovo je definitivno "najčokoladniji" tart (pita) koji sam ikad napravila. Recept koji ne iziskuje previše vremena, a opet tako prečokoladan i preukusan za prave čokoljupce! 

Tart sa bijelom i tamnom čokoladom
Tart sa bijelom i tamnom čokoladom


Sastojci za tijesto:

                                        90 grama glatkog brašna
                                        90 grama oštrog brašna
                                        160 grama omekšalog maslaca
                                        30 grama kakaa
                                        prstohvat soli
                                        80 grama šećera
                                        1 jaje
                                        1 vanilin šećer

Sastojci za tamni nadjev:

                                         100 grama čokolade sa 70% kakaa
                                         1 žumanjak
                                         100 ml slatkog vrhnja
                                         1 burbon vanilin šećer
                                         50 grama kokosa
                                         20 grama maslaca

Sastojci za bijeli nadjev:

                                         200 grama bijele čokolade
                                         250 ml slatkog vrhnja
                                         30 grama maslaca
                                         malo isjeckanih lješnjaka

Tart sa bijelom i tamnom čokoladom
Tart sa bijelom i tamnom čokoladom

Postupak:

Za tijesto prosijte brašno i kakao. Dodajte maslac narezan na komadiće, sol, šećer i jaje. Umjesite glatko tijesto. Dobiveno tijesto zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći. Pećnicu zagrijte na 180º, a kalup za pite namastite i pobrašnite. Tijesto razvaljajte i obložite u pripremljen kalup. Izbockajte ga vilicom i pecite 15tak minuta. Dok se ispečeno tijesto hladi, napravite nadjeve. Za tamni nadjev stavite slatko vrhnje kuhati dok ne provrije, a zatim ugasite vatru i pokrijte poklopcom. Žumanjak i šećer miksajtre dok smjesa ne posvijetli. Ponovno upalite vatru ispod posude sa vrhnjem te dodajite jednu po jednu žlicu vrhnja u smjesu žumanjka i šećera (radite polako da vam se žumanjak ne skuha) i kuhajte 3 minute na laganoj vatri. Maknite kremu sa vatre i dodajte sitno nasjeckanu čokoladu. Na kraju umješajte omekšali maslac, burbon vanilin šećer i kokos. Izlijte preko ohlađenog pečenog tijesta i pustite da se tamni nadjev skroz ohladi. Za pripremu bijelog nadjeva stavite kuhati 100 ml slatkog vrhnja. Nakon što slatko vrhnje provrije, prelijte ga preko izlomljene bijele čokolade, a od ostatka slatkog vrhnja izradite čvrsti šlag. Ohlađenu smjesu slatkog vrhnja i bijele čokolade lagano umješajte u čvrsti šlag te prelijte preko tamnog nadjeva. Ukrasite sa isjeckanim lješnjacima i stavite hladiti preko noći. U slast!

subota, 7. veljače 2015.

Kokos kolač

Kokos kolač

Kokos kolač

Kokos kolač je zasigurno recept kojem ćete se vraćati stalno. Vrlo jednostavan i brz za napraviti, a tako sočan i ukusan! Uživajte! 


Kokos kolač
Kokos kolač


Sastojci za biskvit:

                               4 jaja
                               140 grama šećera
                               100 ml mlijeka
                               100 ml ulja
                               100 grama oštrog brašna
                               100 grama glatkog brašna
                               1 vanilin šećer
                               1 prašak za pecivo
                               25 grama kakaa
                               1 žličica instant kave

Sastojci za nadjev:

                               100 grama kokosa
                               1 vanilin šećer
                               500 ml mlijeka
                               120 grama šećera
                               70 grama oštrog brašna

Postupak:

Pećnicu zagrijte na 180C, a tepsiju premažite uljem. Razdvojite žumanjke od bjelanjaka, dodajte im šećer i mlijeko pa izmiksajte pjenasto. Smjesi dodajte ulje, prosijano brašno i prašak za pecivo te lagano mješajte. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg pa sa špatulom lagano umješajte u smjesu. Podjelite smjesu na dva jednaka dijela. U jedan dio dodajte kakao i instant kavu pomiješanu sa malo tople vode pa izlijte u pećnicu i stavite peći 10 minuta. Za to vrijeme napravite nadjev. Kokos, brašno, mlijeko i šećer stavite kuhati na srednje jaku vatru uz neprestano miješanje. Nakon 5 minuta smjesa će postajati sve gušća i gušća. Maknite je sa vatre, a iz pećnice izvadite sad već pečeni biskvit. Preko njega izlijte nadjev, a preko nadjeva drugi dio smjese za biskvit. Pecite sve dok biskvit ne počne dobivati zlato žutu boju, nekih 15-20 minuta. Ohladite na sobnoj temperaturi. Na vrh možete staviti glazuru od čokolade. 100 grama čokolada rastopite sa 2 žlice mlijeka i 20 grama maslaca. Prelijte preko kolača i pospite kokosom. U slast!

četvrtak, 5. veljače 2015.

Nutella keksi

Nutella keksi
Nutella keksi

Danas se diljem svijeta obilježava Međunarodni dan Nutelle. Ja je obožavam u svim kombinacijama, a za Vas sam pripremila brze keksiće sa Nutellom. Savjetujem Vam da odmah poduplate dozu jer su jednostavno savršeni. Uživajte!!

Nutella keksi


Sastojci za tijesto:

                               200 grama glatkog brašna
                               1 jaje
                               1 burbon vanilija šećer
                               1 žličica praška za pecivo
                               70 grama maslaca
                               70 grama šećera
                               30 ml toplog mlijeka
                               20 grama kakaa u prahu
                               prstohvat soli
                               usitnjeni lješnjaci, bademi, kikiriki, ...

Sastojci za nadjev:

                               2 velike žlice nutelle
                              40 grama šećera u prahu

Nutella keksi
Nutella keksi
Nutella keksi
Nutella keksi

Postupak:

Za početak napravite nadjev. Od smjese šećera u prahu i nutelle oblikujte male loptice (ja sam radila veće kekse pa sam napravila 14 loptica). Jaje, šećer i burbon vanilija šećer izmiksajte pjenasto te dodajte maslac i mlijeko. U smjesu umješajte brašno, prašak za pecivo, prstohvat soli i kakao. Oblikujte glatko tijesto te ga razvaljate na 0,5 cm debljine. Izrežite kvadrate i u svaki kvadrat stavite lopticu nutelle. Oblikujte velike loptice i slažite ih na tepsiju koju ste prethodno obložili papirom za pečenje. Svaku lopticu potisnite i pospite je sa mljevenim lješnjacima, bademima ili što već volite. Pećnicu zagrijte na 200C i pecite 17minuta. U slast!

ponedjeljak, 2. veljače 2015.

Orahnjača

Orahnjača
Orahnjača

Moj najdraži recept za orahnjaču. Uz dodatak meda u nadjevu, jednostavno je savršena!

Sastojci za tijesto:

                                     500 grama glatkog brašna
                                     1 vrećica suhog kvasca
                                     250 ml toplog mlijeka
                                     prstohvat soli
                                     50 grama šećera
                                     2 jaja
                                     2 žlice ribane limunove korice
                                     100 grama maslaca

 Sastojci za nadjev:

                                     500 grama mljevenih oraha
                                     6 žlica meda 
                                     200 ml kipućeg mlijeka
                                     1/2 žličice cimeta
                                     1 vanilin šećer
                                     1 žlica ribane limunove korice
                                     2 žličice ruma

Postupak:

Pomiješajte brašno, šećer, suhi kvasac, limunovu koricu i prstohvat soli u jednu posudu. Maslac otopite u toplom mlijeku i dodajte u posudu sa brašnom te zamijesite tijesto. Tijesto ostavite na toplom mjestu da se diže 1-1:30 h. Za nadjev pomješajte mljevene orahe sa medom, cimetom, vanilinim šećerom, limunovom koricom i rumom te sve prelijte sa kipućim mlijekom. Nadjev ne smije biti ni prerijedak ni presuh (korica će se onda odvajati od nadjeva). Nakon što se tijesto diglo, podijelite ga na dva jednaka dijela te ga razvaljajte u pravilan pravokutnik dužine tepsije u kojoj pečete (debljina tijesta je 1 cm). Ravnomjerno raspodjelite nadjev po obje polovice tijesta. Po želji možete nadjev posuti i sa grožđicama koje su prethodno namočene u toploj vodi. Na tepsiju postavite papir za pečenje, a tijesto zarolajte u štruce te prebacite na tepsiju. Štruce pokrijte krpom i ostavite na toplom mjestu jos 40 minuta da se dižu. Pećnicu zagrijte na 200C. Prije nego orahnjače stavite peći, premažite ih sa razmućenim jajetom te na temperaturi od 200C pecite 15 minuta. Zatim temperaturu smanjite na 170C i pecite Vaše orahnjače jos 30 minuta.