srijeda, 9. prosinca 2015.

Medeni kolačići

Božićni kolači
Medeni kolačići




Sastojci za kekse:
                              300 g glatkog brašna
                              100 g omekšalog maslaca
                              1 jaje
                              2 žlice meda
                              prstohvat soli
                              1 žličica cimeta
                              1 burbon vanilija šećer
                              1/2 žličice muškatnog oraščića
                              1/2 žličice mljevenog đumbira
                              1/4 žličice mljevenog klinčića
                              1/4 kardamoma u prahu
                              1/2 žličice sode bikarbone
                              80 g šećera u prahu

Sastojci za glazuru:
                              1 bjelanjak
                              200 g šećera u prahu
                              1 žlica limunovog soka


medeni keksići
Medeni kolačići



Postupak:
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto. Po potrebi dodajte 1 do 2 žlice hladne vode (ako je tijesto presuho) ili malo brašna (ako ne možete formirati kuglu od tijesta). Dobivenu kuglu zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na min. 1 sat da se lijepo stisne. Pećnicu zagrijte na 180C, a tijesto podijelite na par loptica, svaku lopticu izvaljajte tanko te oblikujte kalupima razne oblike (u pećnici će narasti). Pecite 8 minuta te ih pustite da se ohlade.
Za glazuru bjelanjak istucite ali ne prečvrsto. Postepeno dodavajte šećer u prahu i na kraju limunov sok. Dobit ćete vrlo gustu smjesu. Ja sam probušila malu rupicu na običnoj kuhinjskoj vrećici koju koristim za zamrzivanje te u nju stavila smjesu i iscrtavala keksiće. Dodatno sam ih ukrasila sa komadićima bijele i tamne čokolade i oraha.
Preporučam da odmah udvostručite smjesu jer nestaju za tren!!!



Nema komentara:

Objavi komentar