|
Čokoladna torta sa kremom od šumskog voća, karamele i tamne čokolade |
Ovo je definitivno moja najbolja torta koju sam ikad napravila. Okus čokolade i šumskog voća uz dodatak karamele je nešto neopisivo dobro. Čokoladni biskvit sam pekla u loncu promjera 18 cm (nisam imala manji kalup, pa sam improvizirala) i podjelila ga na četiri dijela.
|
Čokoladna torta sa kremom od šumskog voća, karamele i tamne čokolade |
|
Čokoladna torta sa kremom od šumskog voća, karamele i tamne čokolade |
|
Čokoladna torta sa kremom od šumskog voća, karamele i tamne čokolade |
Sastojci za čokoladni biskvit:
50 grama omekšalog maslaca
340 grama glatkog brašna
80 grama kakaa
1 žličica sode bikarbone
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
220 grama šećera
2 jaja
110 ml mlijeka
65 ml tople vode
Sastojci za kremu od šumskog voća:
300 grama smrznutog šumskog voća
2 žlice limunovog soka
1 žličica ekstrakta vanilije
1 žlica gustina
Sastojci za kremu od tamne čokolade:
350 grama tamne čokolade (min. 70% kakaa)
350 ml vrhnja za šlag
2 žlice meda
Sastojci za kremu od karamele:
50 grama maslaca
120 grama šećera
30 ml vode
100 ml vrhnja za šlag
Postupak:
Za početak zagrijte pećnicu na 175C, a okrugli lonac promjera 18cm obložite papirom
za pečenje. Prvo napravite smjesu za tamni biskvit. Jaja odvojite na
bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, a žumanjke
zajedno sa omekšalim maslacem i šećerom izmiksajte pjenasto. Smjesi
dodajte mlijeko i vodu te postepeno dodajite prosijano brašno zajedno sa
kakaom, prašakom za pecivo, sodom bikarbonom i soli. Na kraju lagano sa
špatulom umješajte i čvrsti snijeg od bjelanjaka. Smjesu za tamni
biskvit stavite peći 60min (provjerite čačkalicom). Biskvit ostavite da se ohladi, a za to vrijeme napravite kreme. Prvo napravite kremu od karamele. Stavite kuhati šećer zajedno sa vodom na jaku vatru u jednu posudu, a u drugu posudu stavite kuhati vrhnje za šlag. Kuhajte vodu i šećer sve dok smjesa ne poprimi zlatno žutu boju. Kipuće vrhnje za šlag ulijte u smjesu vode i šećera te dodajte maslac. Sve dobro izmješajte na laganoj vatri. Kad su se sastojci sjedinili, ostavite kremu od karamele da se hladi u hladnjak. Nakon što se krema ohladi, miksajte je 5-6 minuta mikserom dok se ne zgusne i ne pobijeli. Zatim radite kremu od tamne čokolade. Vrhnje za šlag zajedno sa medom stavite kuhati na srednje jaku vatru dok ne provrije. Prelijte preko tamne čokolade te lagano špatulom mješajte dok se sastojci ne sjedine. Kremu od tamne čokolade stavite u hladnjak da se lijepo stisne. Na kraju napravite kremu od šumskog voća. Sve sastojke stavite kuhati na laganoj vatri 10ak minuta dok tekućina ne ispari. Pustite da se smjesa ohladi pa dodatno usitnite sa štapnim miskerom. Nakon što se biskvit ohladio, maknite mu neravni gornji sloj te ga izrežite četiri dijela (najbolje ga je rezati nožem za kruh). Na prvi biskvit stavite kremu od karamele. Preklopite drugim biskvitom i premažite ga 1/3 kreme od tamne čokolade. Preklopite trećim biskvitom i premažite ga kremom od šumskog voća. Preklopite ga četvrtim biskvitom i sve premažite ostatkom kreme od tamne čokolade. Tortu izvana ukrasite po želji i uživajte u najsavršenijem okusu!
Ovo tako dobro izgleda!!!
OdgovoriIzbrišiPitanje, ako budem pravila duplu dozu, da li bi bilo bolje ispeci dva biskvita posebno, i u tom slucaju ih prepoloviti, ili ipak napraviti jedan veliki i razrezati na 4 dijela? Koliko stvarno bude visok biskvit ako se pece odjednom? Thx!
Ja sam ovaj cijeli biskvit pekla odjednom! Samo se pekao dosta dugo, sad ovisi od pecnice do pecnice, valja provjeravat stalno sa cackalicom, ali sigurno se pece sat vremena. Mozes ti slobodno i prepolovit smjesu pa peci biskvit po biskvit posebno za pocetak :)
OdgovoriIzbriši