četvrtak, 8. siječnja 2015.

Medeni kuglof

Medeni kuglof
Medeni kuglof

Kako sam neki dan kupila novi kalup za kuglof, nisam imala mira dok ga odmah nisam isprobala. Prvi put sam radila kuglof sa dizanim tijestom i mogu Vam reći da je rezultat i više nego odličan! Kuglof je ispao toliko meden i toliko sočan da ćete ga jednom sigurno morati ispeći, a kuća će Vam mirisati puna 2 dana!  

 

Sastojci za sirup:   

                            250 grama šećera
                            250 ml vode
                             korica jednog limuna
                             1 žličica ekstrakta vanilije 
                             malo ruma
  

Sastojci za tijesto:

                             2 velike žlice meda
                             6 jaja
                             1 kesica suhog kvasca
                              prstohvat soli
                              korica od 2 limuna
                              250 grama glatkog brašna
                              100 grama maslaca 

Medeni kuglof
Medeni kuglof
Postupak:
Prvo skuhajte sirup tako da stavite kuhati vodu zajedno sa šećerom. Dodajte limunovu koricu i ekstrakt   vanilije te sve zajedno kuhajte oko 5 minuta. Skuhani sirup ohladite i procijedite, a kasnije ćete dodati malo  ruma prije prelivanja kuglofa.
Med malo zagrijte (na vodenoj pari ili u mikrovalnoj) pa ga zajedno sa 3 jaja miksajte dok se sastojci ne sjedine. Brašno, kvasac, prstohvat soli i limunovu koricu pomješajte pa u smjesu jaja i meda dodajte pola te suhe smjese. Lagano miksajte dok se svi sastojci ne povežu pa polako dodajite maslac sobne temperature izrezan na listiće. Nakon toga, umješajte preostala 3 jaja te drugu polovicu suhe smjese. Miksajte par minuta dok se sastojci ne sjedine. Pokrite prozirnom folijom i pustite da se diže na toplom mjestu sat vremena. 
Kalup premažite uljem i brašnom. Kad se tijesto diglo, promješajte ga par puta kuhačom kako bi izašao suvišan zrak te ga ulijte u kalup za kuglof i ostavite da se diže još pola sata. U međuvremenu, zagrijte pećnicu na 190C i pecite kuglof 30 minuta (provjerite čačkalicom). Nakon što ste ispekli kuglof, pustite ga da se hladi 5-10 minuta. Sirup koji ste na početku napravili zagrijte uz dodatak malo ruma. Izvadite ga iz kalupa (ne smije se skroz ohladiti) i lagano prelivajte sa toplim sirupom. Pustite da tijesto upije sav sirup.
Na vrh možete staviti glazuru po želji, a možete samo posuti šećerom u prahu. Ja sam napravila glazuru od šećera u prahu, narančinog soka i limunove korice. Pomješala sam 150 grama šećera u prahu sa narančinim sokom toliko da se dobije smjesa koja je gušća od smjese za palačinke i lagano to prelila preko kuglofa. Na vrh sam izribala limunovu koricu i poslužila svojim ukućanima.

Nema komentara:

Objavi komentar