subota, 21. veljače 2015.

Pita sa breskvama, vanilijom i bademovim mlijekom

Pita sa breskvama, vanilijom i bademovim mlijekom
Pita sa breskvama, vanilijom i bademovim mlijekom

Lagana pita sa breskvama i bademovim mlijekom. Vrlo ukusna, ne-preslatka i jednostavna za izradu. Mojim ukućanima se svidjela toliko da je nestala u pola dana. Svakako je na mojoj top listi pita!


Sastojci za prhko tijesto:

                                         310 g oštrog brašna
                                         1 jaje
                                         prstohvat soli
                                         5 žlica šećera u prahu
                                         180 g maslaca sobne temperature
                                         1 žlica naribane korice naranče

Sastojci za nadjev:

                                         1 kompot (breskve, 500 grama)
                                         80 grama muscovado šećera
                                         1 prašak za puding od vanilje
                                         200 ml slatkog vrhnja
                                         250 ml bademovog mlijeka
                                         1 žličica ekstrakta vanilije

Postupak:

Tijesto zamjesite od navedenih sastojaka, zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na 1-2 sata da se dobro stisne. U međuvremenu napravite kremu za nadjev. Slatko vrhnje, bademovo mlijeko, šećer i prašak za puding stavite kuhati dok se smjesa ne zgusne. Maknite sa vatre i pokrijte folijom te pustite da se ohladi. Breskve narežite na manje ploškice i malo pospite cimetom. Tijesto podijelite na dva dijela, jedan malo veći dio i drugi malo manji dio.Veći dio izvaljajte pa stavite u kalup za pite/torte i izbodite ga dobro sa vilicom. Na njega izlijte ohlađenu kremu u koju ste prethodno umješali i ekstrakt vanilije. Na kremu slažite breskve, a na vrh možete izrezati dugačke trakice od tijesta (kao gore na slici) ili samo preklopiti sa manjim, razvaljanim tijestom. Pitu pecite 40-45 minuta dok ne poprimi zlatno žutu boju. Nakon pečenja je ohladite i  pospite sa šećerom u prahu. Uživajte!!

Nema komentara:

Objavi komentar