|
Tart sa bijelom i tamnom čokoladom |
Ovo je definitivno "najčokoladniji" tart (pita) koji sam ikad napravila. Recept koji ne iziskuje previše vremena, a opet tako prečokoladan i preukusan za prave čokoljupce!
|
Tart sa bijelom i tamnom čokoladom |
Sastojci za tijesto:
90 grama glatkog brašna
90 grama oštrog brašna
160 grama omekšalog maslaca
30 grama kakaa
prstohvat soli
80 grama šećera
1 jaje
1 vanilin šećer
Sastojci za tamni nadjev:
100 grama čokolade sa 70% kakaa
1 žumanjak
100 ml slatkog vrhnja
1 burbon vanilin šećer
50 grama kokosa
20 grama maslaca
Sastojci za bijeli nadjev:
200 grama bijele čokolade
250 ml slatkog vrhnja
30 grama maslaca
malo isjeckanih lješnjaka
|
Tart sa bijelom i tamnom čokoladom |
Postupak:
Za
tijesto prosijte brašno i kakao. Dodajte maslac narezan na komadiće,
sol, šećer i jaje. Umjesite glatko tijesto. Dobiveno tijesto zamotajte u foliju i stavite u
hladnjak na nekoliko sati ili preko noći. Pećnicu zagrijte na 180º,
a kalup za pite namastite i pobrašnite. Tijesto razvaljajte i obložite
u pripremljen kalup. Izbockajte ga vilicom i pecite 15tak minuta. Dok se ispečeno tijesto hladi, napravite nadjeve. Za tamni nadjev stavite slatko vrhnje kuhati dok ne provrije, a zatim ugasite
vatru i pokrijte poklopcom. Žumanjak i šećer miksajtre dok smjesa ne
posvijetli. Ponovno upalite vatru ispod posude sa vrhnjem te dodajite
jednu po jednu žlicu vrhnja u smjesu žumanjka i šećera (radite polako da vam
se žumanjak ne skuha) i kuhajte 3 minute na laganoj vatri. Maknite
kremu sa vatre i dodajte sitno nasjeckanu čokoladu. Na kraju umješajte omekšali maslac, burbon vanilin šećer i kokos. Izlijte preko ohlađenog pečenog tijesta i pustite da se tamni nadjev skroz ohladi. Za pripremu bijelog nadjeva stavite kuhati 100 ml slatkog vrhnja. Nakon što slatko vrhnje provrije, prelijte ga preko izlomljene bijele čokolade, a od ostatka slatkog vrhnja izradite čvrsti šlag. Ohlađenu smjesu slatkog vrhnja i bijele čokolade lagano umješajte u čvrsti šlag te prelijte preko tamnog nadjeva. Ukrasite sa isjeckanim lješnjacima i stavite hladiti preko noći. U slast!
Nema komentara:
Objavi komentar