ponedjeljak, 2. veljače 2015.

Orahnjača

Orahnjača
Orahnjača

Moj najdraži recept za orahnjaču. Uz dodatak meda u nadjevu, jednostavno je savršena!

Sastojci za tijesto:

                                     500 grama glatkog brašna
                                     1 vrećica suhog kvasca
                                     250 ml toplog mlijeka
                                     prstohvat soli
                                     50 grama šećera
                                     2 jaja
                                     2 žlice ribane limunove korice
                                     100 grama maslaca

 Sastojci za nadjev:

                                     500 grama mljevenih oraha
                                     6 žlica meda 
                                     200 ml kipućeg mlijeka
                                     1/2 žličice cimeta
                                     1 vanilin šećer
                                     1 žlica ribane limunove korice
                                     2 žličice ruma

Postupak:

Pomiješajte brašno, šećer, suhi kvasac, limunovu koricu i prstohvat soli u jednu posudu. Maslac otopite u toplom mlijeku i dodajte u posudu sa brašnom te zamijesite tijesto. Tijesto ostavite na toplom mjestu da se diže 1-1:30 h. Za nadjev pomješajte mljevene orahe sa medom, cimetom, vanilinim šećerom, limunovom koricom i rumom te sve prelijte sa kipućim mlijekom. Nadjev ne smije biti ni prerijedak ni presuh (korica će se onda odvajati od nadjeva). Nakon što se tijesto diglo, podijelite ga na dva jednaka dijela te ga razvaljajte u pravilan pravokutnik dužine tepsije u kojoj pečete (debljina tijesta je 1 cm). Ravnomjerno raspodjelite nadjev po obje polovice tijesta. Po želji možete nadjev posuti i sa grožđicama koje su prethodno namočene u toploj vodi. Na tepsiju postavite papir za pečenje, a tijesto zarolajte u štruce te prebacite na tepsiju. Štruce pokrijte krpom i ostavite na toplom mjestu jos 40 minuta da se dižu. Pećnicu zagrijte na 200C. Prije nego orahnjače stavite peći, premažite ih sa razmućenim jajetom te na temperaturi od 200C pecite 15 minuta. Zatim temperaturu smanjite na 170C i pecite Vaše orahnjače jos 30 minuta.

Nema komentara:

Objavi komentar