utorak, 31. ožujka 2015.

Tijesto za pizzu

Tijesto za pizzu
Tijesto za pizzu

Donosim Vam recept za savršeno tijesto za pizzu. Uz dodatak integralnog brašna i maslinovog ulja, postaje jako ukusnu i fino hrskavo! Svakako isprobajte!



Sastojci:

             250 grama glatkog brašna
             350 grama integralnog brašna
             1 vrećica suhog kvasca
             1 žličica šećera
             1 žličica soli
             130 ml maslinovog ulja
             100 ml toplog mlijeka
             120 ml tople vode


Postupak:

Od navedenih sastojaka zamjesite tijesto i pustite ga da se diže 40 minuta u zatvorenoj vrećici (ova količina tijesta je dovoljna za 3 okrugle srednje pizze). Nakon toga premjesite ga još jednom i pokrijte krpom 15 minuta. Podijelite na 3 dijela i oblikujte pizzu po želji. Pecite na 200-220C 15-20 minuta.

srijeda, 18. ožujka 2015.

Zdravi keksi sa medom, narančom, brusnicama i bademima

Zdravi keksi
Zdravi keksi sa medom, narančom, brusnicama i bademima

Ukusni i prhki keksići sa aromom naranče i dodatak meda su jednostavno savršeni, a kombinacija brusnice i badema čini ih posve osvježavajućima. 


Sastojci:

              400 grama glatkog brašna
              150 grama omekšalog maslaca
              2 jaja
              100 grama smeđeg šećera
              1/2 žličice sode bikarbone
              1 žličica ekstrakta vanilije
              100 grama brusnica
              2 žlice meda
              prstohvat soli
              2 žlice ribane narančine kore
              3 žlice cijeđenog narančinog soka
              50 grama nasjeckanih badema

Postupak:

Jaja, cijeđeni narančin sok i šećer izmiksajte pjenasto. Lagano umješajte omekšali maslac, brašno, sodu bikarbonu, ekstrakt vanilije, narančinu koricu, prstohvat soli i med. Nakon što ste dobili jednoličnu smjesu, rukama umješajte brusnice i nasjeckane bademe (brusnice prethodno namočite u toploj vodi i dobro osušite). Smjesu pokrijte folijom i stavite u hladnjak 45-50 minuta da se stisne. Pećnicu zagrijte na 180C, a tepsiju obložite papirom za pečenje. Oblikujte kuglice veličine oraha, stavite ih na tepsiju pa potisnite rukama. Pecite 10-12 minuta. Nakon pečenja keksi će biti mekani, stoga ih pustite da se ohlade i spremite u limene posude. Uživajte!

četvrtak, 5. ožujka 2015.

Galette sa šampinjonima, mozzarellom, maslinovim uljem i posnim sirom

Galette sa šampinjonima, mozzarellom, maslinovim uljem i posnim sirom
Galette sa šampinjonima, mozzarellom, maslinovim uljem i posnim sirom

Kako sam neku večer pripremala pizzu, ostalo mi je šampinjona koje sam morala iskoristiti. Odlučila sam napraviti ukusnu galette sa šampinjonima uz dodatak posnog sira, mozzarelle te domaćeg ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Rezultat je odličan, ukućani su oduševljeni tako da sam sigurna da ću je pripremati još bezbroj puta. Vrlo je jednostavna i ne zahtjeva puno provedenog vremena u kuhinji!


Galette sa šampinjonima, mozzarellom, maslinovim uljem i posnim sirom
Galette sa šampinjonima, mozzarellom, maslinovim uljem i posnim sirom

Sastojci za tijesto:

                           100 grama glatkog brašna
                           80 grama pšeničnog brašna (može bilo koje drugo)
                           prstohvat soli
                           100 grama maslaca
                           60 ml hladne vode
                           80 grama kiselog vrhnja
                           2 žlice limunovog soka

Sastojci za nadjev:

                            100 grama šampinjona
                            100 grama posnog sira
                            2-3 žlice maslinovog ulja
                            2 češnja češnjaka
                            120 grama kiselog vrhnja
                            20 grama parmezana
                            1 loptica mozzarelle
                             prstohvat soli
                             prstohvat papra
                             malo nasjeckanog bosiljka
                             2 žumanjka za premaz
Galette sa šampinjonima, mozzarellom, maslinovim uljem i posnim sirom
Galette sa šampinjonima, mozzarellom, maslinovim uljem i posnim sirom


Postupak:

Maslac, koji mora biti hladan (nikako na sobnoj temperaturi), izrežite na listiće i utrljajte u brašno kojem ste prethodno dodali sol. Dodajte sve ostale sastojke i zamjesite tijesto, zamotajte ga u foliju te stavite u hladnjak na 30 minuta dok pripremate nadjev. Posni sir pomješajte sa kiselim vrhnjem, parmezanom i maslinovim uljem. Smjesi dodajte prstohvat soli i papra te malo nasjeckanog češnjaka i bosiljka. Pećnicu zagrijte na 200C. Ohlađeno tijesto izvadite iz hladnjaka te ga razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi. Premjestite tijesto na podložak na koji ste prethodno stavili papir za pečenje (ja sam koristila donji dio okruglog kalupa za torte). Na tijesto lagano žlicom nanesite smjesu od sira, ostavljajući oko 2-3 cm praznog prostora na rubovima. Na smjesu raspodjelite nasjeckane šampinjone i preko njih komadiće mozzarelle. Rubove tijesta premažite sa razmućenim žumanjcima i pospite sa malo sezama. Pecite 30-40 minuta, a nakon što se ispeče, ostavite da se ohladi. U slast!

srijeda, 4. ožujka 2015.

Čokoladna torta sa kremom od šumskog voća, karamele i tamne čokolade

Čokoladna torta
Čokoladna torta sa kremom od šumskog voća, karamele i tamne čokolade

Ovo je definitivno moja najbolja torta koju sam ikad napravila. Okus čokolade i šumskog voća uz dodatak karamele je nešto neopisivo dobro. Čokoladni biskvit sam pekla u loncu promjera 18 cm (nisam imala manji kalup, pa sam improvizirala) i podjelila ga na četiri dijela. 

Čokoladna torta
Čokoladna torta sa kremom od šumskog voća, karamele i tamne čokolade

Čokoladna torta
Čokoladna torta sa kremom od šumskog voća, karamele i tamne čokolade
Čokoladna torta
Čokoladna torta sa kremom od šumskog voća, karamele i tamne čokolade

Sastojci za čokoladni biskvit:

                                           50 grama omekšalog maslaca
                                           340 grama glatkog brašna
                                           80 grama kakaa
                                           1 žličica sode bikarbone
                                           1 žličica praška za pecivo
                                            prstohvat soli
                                            220 grama šećera
                                            2 jaja
                                            110 ml mlijeka
                                            65 ml tople vode

Sastojci za kremu od šumskog voća:

                                           300 grama smrznutog šumskog voća
                                           2 žlice limunovog soka
                                           1 žličica ekstrakta vanilije
                                           1 žlica gustina

Sastojci za kremu od tamne čokolade:

                                           350 grama tamne čokolade (min. 70% kakaa)
                                           350 ml vrhnja za šlag
                                           2 žlice meda

Sastojci za kremu od karamele:

                                           50 grama maslaca
                                           120 grama šećera
                                           30 ml vode
                                           100 ml vrhnja za šlag

Postupak:

Za početak zagrijte pećnicu na 175C, a okrugli lonac promjera 18cm obložite papirom za pečenje. Prvo napravite smjesu za tamni biskvit. Jaja odvojite na bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, a žumanjke zajedno sa omekšalim maslacem i šećerom izmiksajte pjenasto. Smjesi dodajte mlijeko i vodu te postepeno dodajite prosijano brašno zajedno sa kakaom, prašakom za pecivo, sodom bikarbonom i soli. Na kraju lagano sa špatulom umješajte i čvrsti snijeg od bjelanjaka. Smjesu za tamni biskvit stavite peći 60min (provjerite čačkalicom). Biskvit ostavite da se ohladi, a za to vrijeme napravite kreme. Prvo napravite kremu od karamele. Stavite kuhati šećer zajedno sa vodom na jaku vatru u jednu posudu, a u drugu posudu stavite kuhati vrhnje za šlag. Kuhajte vodu i šećer sve dok smjesa ne poprimi zlatno žutu boju. Kipuće vrhnje za šlag ulijte u smjesu vode i šećera te dodajte maslac. Sve dobro izmješajte na laganoj vatri. Kad su se sastojci sjedinili, ostavite kremu od karamele da se hladi u hladnjak. Nakon što se krema ohladi, miksajte je 5-6 minuta mikserom dok se ne zgusne i ne pobijeli. Zatim radite kremu od tamne čokolade. Vrhnje za šlag zajedno sa medom stavite kuhati na srednje jaku vatru dok ne provrije. Prelijte preko tamne čokolade te lagano špatulom mješajte dok se sastojci ne sjedine. Kremu od tamne čokolade stavite u hladnjak da se lijepo stisne. Na kraju napravite kremu od šumskog voća. Sve sastojke stavite kuhati na laganoj vatri 10ak minuta dok tekućina ne ispari. Pustite da se smjesa ohladi pa dodatno usitnite sa štapnim miskerom. Nakon što se biskvit ohladio, maknite mu neravni gornji sloj te ga izrežite četiri dijela (najbolje ga je rezati nožem za kruh). Na prvi biskvit stavite kremu od karamele. Preklopite drugim biskvitom i premažite ga 1/3 kreme od tamne čokolade. Preklopite trećim biskvitom i premažite ga kremom od šumskog voća. Preklopite ga četvrtim biskvitom i sve premažite ostatkom kreme od tamne čokolade. Tortu izvana ukrasite po želji i uživajte u najsavršenijem okusu!