srijeda, 9. prosinca 2015.

Medeni kolačići

Božićni kolači
Medeni kolačići




Sastojci za kekse:
                              300 g glatkog brašna
                              100 g omekšalog maslaca
                              1 jaje
                              2 žlice meda
                              prstohvat soli
                              1 žličica cimeta
                              1 burbon vanilija šećer
                              1/2 žličice muškatnog oraščića
                              1/2 žličice mljevenog đumbira
                              1/4 žličice mljevenog klinčića
                              1/4 kardamoma u prahu
                              1/2 žličice sode bikarbone
                              80 g šećera u prahu

Sastojci za glazuru:
                              1 bjelanjak
                              200 g šećera u prahu
                              1 žlica limunovog soka


medeni keksići
Medeni kolačići



Postupak:
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto. Po potrebi dodajte 1 do 2 žlice hladne vode (ako je tijesto presuho) ili malo brašna (ako ne možete formirati kuglu od tijesta). Dobivenu kuglu zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na min. 1 sat da se lijepo stisne. Pećnicu zagrijte na 180C, a tijesto podijelite na par loptica, svaku lopticu izvaljajte tanko te oblikujte kalupima razne oblike (u pećnici će narasti). Pecite 8 minuta te ih pustite da se ohlade.
Za glazuru bjelanjak istucite ali ne prečvrsto. Postepeno dodavajte šećer u prahu i na kraju limunov sok. Dobit ćete vrlo gustu smjesu. Ja sam probušila malu rupicu na običnoj kuhinjskoj vrećici koju koristim za zamrzivanje te u nju stavila smjesu i iscrtavala keksiće. Dodatno sam ih ukrasila sa komadićima bijele i tamne čokolade i oraha.
Preporučam da odmah udvostručite smjesu jer nestaju za tren!!!



nedjelja, 6. prosinca 2015.

Čokoladni crinkles

raspuknuti keksi
Čokoladni crinkles
Najdraži čokoladni keksi na svijetu! Toliko hrskavi i toliko mekani, ma božanstveni!

Sastojci:
              60 g maslaca
              220 g tamne čokolade
              100 g smeđeg šećera
              prstohvat soli
              200 g glatkog brašna
              2 jaja
              1 burbon vanilija šećer ili 2 žličice vanilija ekstrakta
              1 žličica praška za pecivo
              šećer u prahu za valjanje

Postupak:
Čokoladu zajedno sa maslacem otopite na pari i pustite da se ohladi. Jaja zajedno sa šećerom i vanilija šećerom izmiksajte pjenasto. Lagano dodavajte smjesu čokolade i maslaca te brašno zajedno sa praškom za pecivo i soli. Sve dobro izmješajte rukama pa stavite u hladnjak na 3 sata minimalno da se smjesa dobro stisne.
Nakon što ste izvadili smjesu iz hladnjaka, pećnicu zagrijte na 180C, a pleh za pečenje obložite papirom za pečenje. Malom žličicom vadite smjesu, oblikujte loptice među dlanovima i uvaljate ih dobro u šećer u prahu (neka se dobro zabijele). Slažite na pleh i pecite 10 minuta. Bit će dosta mekani po izlasku iz pećnice zato ih pustite da se ohlade. Dobar tek!

petak, 4. prosinca 2015.

Čoko torta sa šumskim voćem

čokoladna torta
Čoko torta sa šumskim voćem
čokoladna torta
Čoko torta sa šumskim voćem


Sastojci za biskvit:
                               8 bjelanjaka
                               prstohvat soli
                              10 žlica šećera
                              10 žlica oštrog brašna
                              5 žlica gorkog kakaa
                              1 žličica cimeta
                              1 vanilija šećer
                              1 prašak za pecivo
                              200 ml tekućeg jogurta
                              200 ml ulja

Sastojci za kremu od čokolade:

                               200 g tamne čokolade
                               250 g Mascarpone sira
                               200 ml slatkog vrhnja

Sastojci za kremu od šumskog voća:

                                450 g smrznutog šumskog voća
                                40 g šećera
                                1 vanilija šećer
                                1 žličica limunovog soka
                                2 žlice gustina (sa malo tople vode)

Priprema:
Pećnicu zagrijte na 160°C, a kalup Ø19cm premažite maslacem. Bjelanjke zajedno sa prstohvatom soli miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg od bjelanjaka. Postepeno dodavajte šećer i vanilija šećer. Nakon što smjesa bjelanjaka i šecera postane glatka pod prstima, dodajte joj ulje i tekući jogurt. Na kraju pjenjačom umiješajte prosijano oštro brašno, prašak za pecivo, kakao i cimet. Ja sam pekla svaki biskvit posebno. Smjesu sam podjelila na 3 dijela i svaki dio pekla 20ak minuta. Biskvite pustite da se ohlade, a za to vrijeme napravite kreme. Za kremu od tamne čokolade slatko vrhnje izmiksajte u čvrsti šlag. U njega umiješajte Mascarpone sir, a tamnu čokoladu sa malo slatkog vrhnja otopite na pari. Nakon što se čokolada ohladila, umiješajte je lagano u smjesu sira i šlaga te ostavite u hladnjaku dok se biskviti hlade. Šumsko voće zajedno sa šecerom i žlicom limunovog soka lagano kuhajte dok ne omekša. Potom ga sa štapnim mikserom usitnite, dodajte mu gustin koji ste prethodno razmutili sa malo tople vode i kuhajte na laganoj vatri dok se na zgusne. Kremu ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi. Nakon što su se biskviti ohladili, slijedi slaganje. Kreme podijelite na 3 dijela. Ja sam na biskvit prvo mazala kremu od šumskog voca pa kremu od čokolade. Postupak ponovite 3 puta. Ukrasite šlagom i pustite da se ohladi preko noći. Dobar tek!

četvrtak, 3. prosinca 2015.

Božićni čoko kuglof

kuglof
Božićni čoko kuglof


Sastojci:
                125 g maslaca
                200 g šećera
                100 g oštrog brašna
                100 g glatkog brašna
                20 g kakaa
                2 jaja
                150 ml punomasnog mlijeka
                1 vanilija šećer
                1 žličica cimeta
                1 prašak za pecivo
                2 žlice ribane narančine kore
                3 žlice narančinog soka
                100 g tamne čokolade

                100 g čokolade
                2 žlice maslaca


Postupak:

Pećnicu zagrijte na 180 C, a kalup za kuglof namastite i pospite brašnom kako se kuglof ne bi zalijepio. Žutanjke odvojite od bjelanjaka. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, a žutanjke zajedno sa šećerom i vanilija šećerom izmutite pjenasto. Maslac zajedno sa mlijekom i narančinim sokom otopite lagano na pari te dodajte žutanjcima. Postepeno dodavajte smjesu brašna, kakaa, cimeta i praška za pecivo te izmiksajte. Na kraju umješajte snijeg od bjelanjaka te čokoladu koju ste prethodno isjeckali na komadiće. Pecite 50 minuta i ostavite da se skroz ohladi. Za glazuru otopite 100 g čokolade zajedno sa 2 žlice maslaca i prelijte preko kuglofa. Dobar tek!

utorak, 24. studenoga 2015.

Božićni limun keksići

Limun keksi
Limun keksići




Sastojci za otprilike 60ak keksića:

                                                         150 g šećera
                                                         115 g maslaca (na sobnoj temperaturi)
                                                         80 g ABC sira
                                                         2 žlice limunovog soka
                                                         1 žlica limunove korice
                                                         100 g kokosovog brašna
                                                         1/2 žličice praška za pecivo
                                                         1/2 žličice sode bikarbone
                                                         300 g glatkog brašna
                                                         1 jaje
                                                         3-4 žlice šećera u prahu (za uvaljat kolačiće)

Postupak:

Pećnicu zagrijte na 180°C, a maslac izmiksajte zajedno sa šećerom pa dodajte jaje i abc sir. Kokosovo brašno pomiješajte zajedno sa praškom za pecivo i sodom bikarbonom pa dodajte u smjesu sa maslacem, jajem, šećerom i abc sirom. Lagano miješajući dodavajte brašno i na kraju limunov sok i limunovu koricu. Ako Vam je tijesto baš premekano, slobodno dodajte jos nalo glatkog brašna ili kokosovog brašna po želji. Smjesu stavite u hladnjak na minimalno 2 sata da se lijepo stisne. Nakon što se smjesa dobro ohladila, od nje radite loptice veličine oraha. Uvaljajte ih u šećer u prahu i slažite na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite 12 - 13 minuta. Uslast! 

srijeda, 30. rujna 2015.

Cheesecake sa breskvama

cheesecake sa brsekvama
Cheesecake sa breskvama 


Cheesecake sa breskvama jednostavan je recept za sve one koji obožavaju sirne torte, a isto tako i za sve one početnike koji bi željeli iznenaditi svoje bližnje sa ukusnim desertom.

Sastojci za podlogu:
                                 250 grama Digestive keksa
                                 75 grama šećera
                                 90 grama omekšalog maslaca

Sastojci za nadjev:
                                 250 grama sirnog namaza
                                 250 grama kiselog vrhnja
                                 2 jaja
                                 1 burbon vanilija šećer
                                 15 grama šećera
                                 250 grama kompota (breskva ali može i marelica, ananas, ...)
                                 2 žlice limunovog soka

Postupak:

Pećnicu zagrijte na 180°C, a kalup za pečenje obložite papirom za pečenje. Od navedenih sastojaka zamjesite podlogu te je prstima istapkajte po kalupu u kojem ćete peći cheesecake. Pecite 15 minuta pa zatim smanjite temperaturu pećnice na 160°C. 
Dok se podloga peče, zamjesite nadjev. Sirni namaz i kiselo vrhnje lagano izmješajte špatulom, pa im dodajte jaja zajedno sa šećerom koja ste prethodno umutili pjenasto. Kompot zajedno sa limunovim sokom izmiksajte sa štapnim mikserom. Nadjev izlijte po podlozi te po nadjevu prosarajte smjesu kompota i limunovog soka, Pecite 30 minuta na 160°C te obavezno pustite da se ohladi! Dobar tek!



Cheesecake sa breskvama

srijeda, 16. rujna 2015.

Jednostavna pita sa jabukama

pita sa jabukama
Pita sa jabukama
Donosim Vam još jednu brzu, jesensku poslasticu! Neodoljiva pita sa jabukama idealna je za sve početnike koji žele pripremiti odličan i ukusan desert.

Sastojci:

              90 g maslaca (na sobnoj temp)
              190 g glatkog brašna
              2 žličice praška za pecivo
              1 žličica cimeta
              1/2 žličice soli
              1 jaje
              170 g šećera
              2 žličice ekstrakta vanilije
              120 ml mlijeka
              3-4 jabuke


pita sa jabukama
Pita sa jabukama


Postupak:

Pećnicu zagrijte na 170°C, a maslac i šećer izmiksajte da se sastojci sjedine (slobodno možete dodati i manje šećera po želji). Dodajte jaje i mlijeko pa opet lagano izmiksajte. Na kraju dodajte sve suhe sastojke i lagano miksajte 2-3 minute. Jabuke izrežite na ploškice pa poredajte po tijestu (ja sam pekla u kalupu za pite, a inače se može peći u bilo kojem okruglom kalupu). Kalup obavezno premažite maslacem. Pecite 10 min na 170°C, a zatim smanjite temperaturu na 150°C i pecite još 40tak minuta dok pita ne poprimi zlatnu boju. Dobar tek!



subota, 6. lipnja 2015.

Jednostavna pita

Jednostavna pita
Jednostavna pita

Nakon duuugo vremena odmora, donosim Vam jednostavan recept ove divne pite koja zasigurno nestane za čas! :)


Sastojci za tijesto:

                              220 grama brašna (pola glatko, pola oštro)
                              110 grama omekšalog maslaca
                              prstohvat soli
                              1 jaje
                              70 grama šećera
                              3 žlice limunove korice

Sastojci za kremu:

                               4 žumanjka
                               45 grama šećera
                               35 grama oštrog brašna
                               3 žličice ekstrakta vanilije
                               90 grama maslaca
                               90 ml mlijeka
                               jagode po želji
                               borovnice po želji

Postupak:

Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto te ga stavite u zamrzivač na 30 minuta (dobro ga zamijesite kako bi tijesto bilo jednolično bez grudica). Ohlađeno tijesto prstima istapkajte po kalupu za pite (može bilo kakav kalup) i izbodite ga vilicom. Dok se pećnica grije na 180C, stavite tijesto ponovno u zamrzivač. Pecite 30tak minuta dok ne dobije zlatnožutu boju. Dok se tijesto peče, napravite kremu. Žumanjke dobro izmiksajte sa šećerom i vanilijinim ekstraktom. Lagano u smjesu dodavajte brašno, a mlijeko stavite da zakuha te mu postepeno dodavajte smjesu sa žumanjcima. Mješajte pjenjačom dok se krema ne zgusne. Kremu ohladite na sobnoj temperaturi pa umješajte omekšali maslac. Preko ispečenog tijesta premažite kremu te ukrasite sa jagodama i borovnicama. Brzo i fino! Uživajte!

srijeda, 8. travnja 2015.

Kolač od mrkve


Kolač od mrkve
Kolač od mrkve

Danas Vam donosim jednostavan recept kolača od mrkve. Ovaj put sam odlučila malo eksperimentirati i napraviti kolač koji u sebi ne sadrži ni čokoladu, a ni voće. Rezultat je zaista odličan. Vrlo ukusan, jednostavan i brz kolač od mrkve! 


Sastojci za biskvit:

                                                   400 g glatkog brašna
                                                   250 g šećera
                                                   1 jaje
                                                   190 ml toplog mlijeka
                                                   190 ml ulja
                                                   350 g ribane mrkve
                                                   4 žličice praška za pecivo
                                                   2 velike žlice limunove korice
                                                   2 žličice ekstrakta vanilije

Sastojci za nadjev od bjelanjaka:

                                                   5 bjelanjaka
                                                   prstohvat soli
                                                   150 grama šećera
                                                   3 žlice limunovog soka

Kolač od mrkve
Kolač od mrkve

Postupak:

Pećnicu zagrijte na 200°C, a protvan premažite uljem i pospite oštrim brašnom. Jaje izmiksajte pjenasto zajedno sa uljem i šećerom te ekstraktom vanilije. Dodajte brašno, prašak za pecivo i mlijeko. Lagano sa špatulom umješajte ribanu mrkvu i limunovu koricu. Pecite 25-30 minuta. Nakon što je biskvit pečen, ostavite ga da se hladi na sobnoj temperaturi. Za to vrijeme napravite nadjev od bjelanjaka. Bjelanjke zajedno sa soli istucite u čvrsti snijeg. Snijegu od bjelanjaka dodajte šećer te sve zajedno na pari pjenjačom tucite 10 minuta. Na kraju dodajte limunov sok. Premažite preko biskvita i ukrasite čokoladnim mrvicama. Dobar tek!

utorak, 31. ožujka 2015.

Tijesto za pizzu

Tijesto za pizzu
Tijesto za pizzu

Donosim Vam recept za savršeno tijesto za pizzu. Uz dodatak integralnog brašna i maslinovog ulja, postaje jako ukusnu i fino hrskavo! Svakako isprobajte!



Sastojci:

             250 grama glatkog brašna
             350 grama integralnog brašna
             1 vrećica suhog kvasca
             1 žličica šećera
             1 žličica soli
             130 ml maslinovog ulja
             100 ml toplog mlijeka
             120 ml tople vode


Postupak:

Od navedenih sastojaka zamjesite tijesto i pustite ga da se diže 40 minuta u zatvorenoj vrećici (ova količina tijesta je dovoljna za 3 okrugle srednje pizze). Nakon toga premjesite ga još jednom i pokrijte krpom 15 minuta. Podijelite na 3 dijela i oblikujte pizzu po želji. Pecite na 200-220C 15-20 minuta.

srijeda, 18. ožujka 2015.

Zdravi keksi sa medom, narančom, brusnicama i bademima

Zdravi keksi
Zdravi keksi sa medom, narančom, brusnicama i bademima

Ukusni i prhki keksići sa aromom naranče i dodatak meda su jednostavno savršeni, a kombinacija brusnice i badema čini ih posve osvježavajućima. 


Sastojci:

              400 grama glatkog brašna
              150 grama omekšalog maslaca
              2 jaja
              100 grama smeđeg šećera
              1/2 žličice sode bikarbone
              1 žličica ekstrakta vanilije
              100 grama brusnica
              2 žlice meda
              prstohvat soli
              2 žlice ribane narančine kore
              3 žlice cijeđenog narančinog soka
              50 grama nasjeckanih badema

Postupak:

Jaja, cijeđeni narančin sok i šećer izmiksajte pjenasto. Lagano umješajte omekšali maslac, brašno, sodu bikarbonu, ekstrakt vanilije, narančinu koricu, prstohvat soli i med. Nakon što ste dobili jednoličnu smjesu, rukama umješajte brusnice i nasjeckane bademe (brusnice prethodno namočite u toploj vodi i dobro osušite). Smjesu pokrijte folijom i stavite u hladnjak 45-50 minuta da se stisne. Pećnicu zagrijte na 180C, a tepsiju obložite papirom za pečenje. Oblikujte kuglice veličine oraha, stavite ih na tepsiju pa potisnite rukama. Pecite 10-12 minuta. Nakon pečenja keksi će biti mekani, stoga ih pustite da se ohlade i spremite u limene posude. Uživajte!

četvrtak, 5. ožujka 2015.

Galette sa šampinjonima, mozzarellom, maslinovim uljem i posnim sirom

Galette sa šampinjonima, mozzarellom, maslinovim uljem i posnim sirom
Galette sa šampinjonima, mozzarellom, maslinovim uljem i posnim sirom

Kako sam neku večer pripremala pizzu, ostalo mi je šampinjona koje sam morala iskoristiti. Odlučila sam napraviti ukusnu galette sa šampinjonima uz dodatak posnog sira, mozzarelle te domaćeg ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Rezultat je odličan, ukućani su oduševljeni tako da sam sigurna da ću je pripremati još bezbroj puta. Vrlo je jednostavna i ne zahtjeva puno provedenog vremena u kuhinji!


Galette sa šampinjonima, mozzarellom, maslinovim uljem i posnim sirom
Galette sa šampinjonima, mozzarellom, maslinovim uljem i posnim sirom

Sastojci za tijesto:

                           100 grama glatkog brašna
                           80 grama pšeničnog brašna (može bilo koje drugo)
                           prstohvat soli
                           100 grama maslaca
                           60 ml hladne vode
                           80 grama kiselog vrhnja
                           2 žlice limunovog soka

Sastojci za nadjev:

                            100 grama šampinjona
                            100 grama posnog sira
                            2-3 žlice maslinovog ulja
                            2 češnja češnjaka
                            120 grama kiselog vrhnja
                            20 grama parmezana
                            1 loptica mozzarelle
                             prstohvat soli
                             prstohvat papra
                             malo nasjeckanog bosiljka
                             2 žumanjka za premaz
Galette sa šampinjonima, mozzarellom, maslinovim uljem i posnim sirom
Galette sa šampinjonima, mozzarellom, maslinovim uljem i posnim sirom


Postupak:

Maslac, koji mora biti hladan (nikako na sobnoj temperaturi), izrežite na listiće i utrljajte u brašno kojem ste prethodno dodali sol. Dodajte sve ostale sastojke i zamjesite tijesto, zamotajte ga u foliju te stavite u hladnjak na 30 minuta dok pripremate nadjev. Posni sir pomješajte sa kiselim vrhnjem, parmezanom i maslinovim uljem. Smjesi dodajte prstohvat soli i papra te malo nasjeckanog češnjaka i bosiljka. Pećnicu zagrijte na 200C. Ohlađeno tijesto izvadite iz hladnjaka te ga razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi. Premjestite tijesto na podložak na koji ste prethodno stavili papir za pečenje (ja sam koristila donji dio okruglog kalupa za torte). Na tijesto lagano žlicom nanesite smjesu od sira, ostavljajući oko 2-3 cm praznog prostora na rubovima. Na smjesu raspodjelite nasjeckane šampinjone i preko njih komadiće mozzarelle. Rubove tijesta premažite sa razmućenim žumanjcima i pospite sa malo sezama. Pecite 30-40 minuta, a nakon što se ispeče, ostavite da se ohladi. U slast!

srijeda, 4. ožujka 2015.

Čokoladna torta sa kremom od šumskog voća, karamele i tamne čokolade

Čokoladna torta
Čokoladna torta sa kremom od šumskog voća, karamele i tamne čokolade

Ovo je definitivno moja najbolja torta koju sam ikad napravila. Okus čokolade i šumskog voća uz dodatak karamele je nešto neopisivo dobro. Čokoladni biskvit sam pekla u loncu promjera 18 cm (nisam imala manji kalup, pa sam improvizirala) i podjelila ga na četiri dijela. 

Čokoladna torta
Čokoladna torta sa kremom od šumskog voća, karamele i tamne čokolade

Čokoladna torta
Čokoladna torta sa kremom od šumskog voća, karamele i tamne čokolade
Čokoladna torta
Čokoladna torta sa kremom od šumskog voća, karamele i tamne čokolade

Sastojci za čokoladni biskvit:

                                           50 grama omekšalog maslaca
                                           340 grama glatkog brašna
                                           80 grama kakaa
                                           1 žličica sode bikarbone
                                           1 žličica praška za pecivo
                                            prstohvat soli
                                            220 grama šećera
                                            2 jaja
                                            110 ml mlijeka
                                            65 ml tople vode

Sastojci za kremu od šumskog voća:

                                           300 grama smrznutog šumskog voća
                                           2 žlice limunovog soka
                                           1 žličica ekstrakta vanilije
                                           1 žlica gustina

Sastojci za kremu od tamne čokolade:

                                           350 grama tamne čokolade (min. 70% kakaa)
                                           350 ml vrhnja za šlag
                                           2 žlice meda

Sastojci za kremu od karamele:

                                           50 grama maslaca
                                           120 grama šećera
                                           30 ml vode
                                           100 ml vrhnja za šlag

Postupak:

Za početak zagrijte pećnicu na 175C, a okrugli lonac promjera 18cm obložite papirom za pečenje. Prvo napravite smjesu za tamni biskvit. Jaja odvojite na bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, a žumanjke zajedno sa omekšalim maslacem i šećerom izmiksajte pjenasto. Smjesi dodajte mlijeko i vodu te postepeno dodajite prosijano brašno zajedno sa kakaom, prašakom za pecivo, sodom bikarbonom i soli. Na kraju lagano sa špatulom umješajte i čvrsti snijeg od bjelanjaka. Smjesu za tamni biskvit stavite peći 60min (provjerite čačkalicom). Biskvit ostavite da se ohladi, a za to vrijeme napravite kreme. Prvo napravite kremu od karamele. Stavite kuhati šećer zajedno sa vodom na jaku vatru u jednu posudu, a u drugu posudu stavite kuhati vrhnje za šlag. Kuhajte vodu i šećer sve dok smjesa ne poprimi zlatno žutu boju. Kipuće vrhnje za šlag ulijte u smjesu vode i šećera te dodajte maslac. Sve dobro izmješajte na laganoj vatri. Kad su se sastojci sjedinili, ostavite kremu od karamele da se hladi u hladnjak. Nakon što se krema ohladi, miksajte je 5-6 minuta mikserom dok se ne zgusne i ne pobijeli. Zatim radite kremu od tamne čokolade. Vrhnje za šlag zajedno sa medom stavite kuhati na srednje jaku vatru dok ne provrije. Prelijte preko tamne čokolade te lagano špatulom mješajte dok se sastojci ne sjedine. Kremu od tamne čokolade stavite u hladnjak da se lijepo stisne. Na kraju napravite kremu od šumskog voća. Sve sastojke stavite kuhati na laganoj vatri 10ak minuta dok tekućina ne ispari. Pustite da se smjesa ohladi pa dodatno usitnite sa štapnim miskerom. Nakon što se biskvit ohladio, maknite mu neravni gornji sloj te ga izrežite četiri dijela (najbolje ga je rezati nožem za kruh). Na prvi biskvit stavite kremu od karamele. Preklopite drugim biskvitom i premažite ga 1/3 kreme od tamne čokolade. Preklopite trećim biskvitom i premažite ga kremom od šumskog voća. Preklopite ga četvrtim biskvitom i sve premažite ostatkom kreme od tamne čokolade. Tortu izvana ukrasite po želji i uživajte u najsavršenijem okusu!

nedjelja, 22. veljače 2015.

Čoko cookies sa bademima

Čoko cookies sa bademima
Čoko cookies sa bademima

Ovi keksići su definitivno meni jedni od dražih koje sam ikad radila. Toliko ukusni, sočni i hrskavi. Svakako preporučam da isprobate ovaj recept!


Sastojci:

              150 grama omekšalog maslaca
              100 grama muscovado šećera
              50 grama bijelog šećera
              1 jaje
              2 žličice ekstrakta vanilije
              220 grama glatkog brašna
              40 grama gustina
              1/2 žličice sode bikarbone
              1/2 soli
              100 grama tamne čokolade
              50 grama badema

Čoko cookies sa bademima
Čoko cookies sa bademima
Čoko cookies sa bademima
Čoko cookies sa bademima

Postupak:

Maslac i šećer izmiksajte pjenasto. Lagano umješajte jaje i vanilin ekstrakt te brašno, sol, sodu bikarbonu i gustin. Nakon što ste dobili jednoličnu smjesu, lagano umješajte čokoladu narezanu na komadiće i usitnjene bademe. Smjesu pokrijte folijom i stavite u hladnjak 45-50 minuta da se stisne. Pećnicu zagrijte na 180C, a tepsiju obložite papirom za pečenje. Oblikujte kuglice veličine oraha, stavite ih na tepsiju obloženu papirom za pečenje pa potisnite rukama (što su Vam keksići tanji, biti će puno više hrskaviji). Pecite 9-10 minuta. Nakon pečenja keksi će biti mekani, stoga ih pustite da se ohlade i spremite u limene posude. Uživajte!

subota, 21. veljače 2015.

Pita sa breskvama, vanilijom i bademovim mlijekom

Pita sa breskvama, vanilijom i bademovim mlijekom
Pita sa breskvama, vanilijom i bademovim mlijekom

Lagana pita sa breskvama i bademovim mlijekom. Vrlo ukusna, ne-preslatka i jednostavna za izradu. Mojim ukućanima se svidjela toliko da je nestala u pola dana. Svakako je na mojoj top listi pita!


Sastojci za prhko tijesto:

                                         310 g oštrog brašna
                                         1 jaje
                                         prstohvat soli
                                         5 žlica šećera u prahu
                                         180 g maslaca sobne temperature
                                         1 žlica naribane korice naranče

Sastojci za nadjev:

                                         1 kompot (breskve, 500 grama)
                                         80 grama muscovado šećera
                                         1 prašak za puding od vanilje
                                         200 ml slatkog vrhnja
                                         250 ml bademovog mlijeka
                                         1 žličica ekstrakta vanilije

Postupak:

Tijesto zamjesite od navedenih sastojaka, zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na 1-2 sata da se dobro stisne. U međuvremenu napravite kremu za nadjev. Slatko vrhnje, bademovo mlijeko, šećer i prašak za puding stavite kuhati dok se smjesa ne zgusne. Maknite sa vatre i pokrijte folijom te pustite da se ohladi. Breskve narežite na manje ploškice i malo pospite cimetom. Tijesto podijelite na dva dijela, jedan malo veći dio i drugi malo manji dio.Veći dio izvaljajte pa stavite u kalup za pite/torte i izbodite ga dobro sa vilicom. Na njega izlijte ohlađenu kremu u koju ste prethodno umješali i ekstrakt vanilije. Na kremu slažite breskve, a na vrh možete izrezati dugačke trakice od tijesta (kao gore na slici) ili samo preklopiti sa manjim, razvaljanim tijestom. Pitu pecite 40-45 minuta dok ne poprimi zlatno žutu boju. Nakon pečenja je ohladite i  pospite sa šećerom u prahu. Uživajte!!

ponedjeljak, 16. veljače 2015.

Torta sa tri vrste čokolade

Torta sa tri vrste čokolade
Torta sa tri vrste čokolade

Kako mi je nedavno bio rođendan, odlučila sam samu sebe iznenaditi sa tortom, i to tortom sa tri vrste čokolade. Radila sam je po nekom svom receptu iz glave i mogu Vam reći da je cijela ekipa bila i više nego oduševljena!


Sastojci za tamni biskvit:

                                          50 grama omekšalog maslaca
                                          340 grama glatkog brašna
                                          80 grama kakaa
                                          1 žličica sode bikarbone
                                          1 žličica praška za pecivo
                                           prstohvat soli
                                           220 grama šećera
                                           2 jaja
                                           110 ml mlijeka
                                           65 ml tople vode

Sastojci za svijetli biskvit:

                                           50 grama omekšalog maslaca
                                           150 grama šećera
                                           150 grama brašna
                                           1 žličica praška za pecivo
                                            prstohat soli
                                           40 ml mlijeka
                                           1 burbon vanilija šećer
                                           1 jaje

Sastojci za kremu:

                                           500 grama mascarpone sira
                                           500 ml vrhnja za šlag
                                           200 grama tamne čokolade (70% kakaa)
                                           200 grama mliječne čokolade
                                           200 grama bijele čokolade

Torta sa tri vrste čokolade
Torta sa tri vrste čokolade

Torta sa tri vrste čokolade
Torta sa tri vrste čokolade


Torta sa tri vrste čokolade
Torta sa tri vrste čokolade

Postupak:

Za početak zagrijte pećnicu na 175C, a okruglu tepsiju obložite papirom za pečenje. Prvo napravite smjesu za tamni biskvit. Jaja odvojite na bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, a žumanjke zajedno sa omekšalim maslacem i šećerom izmiksajte pjenasto. Smjesi dodajte mlijeko i vodu te postepeno dodajite prosijano brašno zajedno sa kakaom, prašakom za pecivo, sodom bikarbonom i soli. Na kraju lagano sa špatulom umješajte i čvrsti snijeg od bjelanjaka. Smjesu za tamni biskvit stavite peći 35-40 min (provjerite čačkalicom). Nakon što se biskvit ohladi, prerežite ga na pola da dobijete dva biskvita (gornji dio biskvita uvijek stavljajte na dno torte). Za svijetli biskvit žumanjak pjenasto izmiksajte zajedno sa šećerom i maslacem. Smjesi dodajte mlijeko pa opet izmikasjte. Polako dodajite brašno, prašak za pecivo i sol i na kraju lagano sa špatulom umješajte čvrsti snijeg od bjelanjka. Pecite 25-30 min (provjerite čačkalicom) i nakon što se ispeče, pustite ga da se ohladi. U međuvremenu pripremite čokoladne kreme. Svaku čokoladu posebno otopite na pari sa 30 ml vrhnja za šlag. Ostatak vrhnja istucite u čvrsti šlag te mu dodajte mascarpone sir. Smjesu podjelite na tri dijela i u svaki dodajte ohlađenu čokoladu. Nakon toga slijedi slaganje: prvo sam stavila tamni biskvit pa preko njega, kremu od tamne čokolade, zatim svijetli biskvit i preko njega smjesu od mliječne čokolade, i na kraju ponovno tamni biskvit i smjesu od bijele čokolade (s njom sam premazala cijelu tortu). Dodatno sam je još ukrasila sa šlagom, a vi možete slobodno pustiti mašti na volju. Uživajte u ovoj savršeno čokoladnoj torti!