petak, 9. siječnja 2015.

Galette sa jabukama, kruškama i šljivama

Galette sa jabukama, kruškama i šljivama
Galette sa jabukama, kruškama i šljivama 

Ovu savršenu francusku poslasticu možete raditi i sa bijelim i sa integralnim brašnom tako da možete napraviti svoju idealnu verziju francuske galette. Meni voće nikako ne može dosaditi pa sam tako, uz jabuke, šljive, kruške i mali dodatak oraha, đumbira i cimeta, stvorila svoju idealnu galettu.


Sastojci za prhko tijesto: 

                                          250 grama glatkog brašna
                                          200 grama maslaca
                                          prstohvat soli
                                          1 žličica šećera
                                          70 ml vode (po potrebi)

Sastojci za nadjev:

                                           170 grama oraha
                                           2 žlice ulja
                                           2 jabuke
                                           1 kruška
                                           3 šljive
                                           šećer po želji
                                           1žličica đumbira u prahu
                                           1 žličica cimeta
                                           1 žumanjak za premaz

Postupak: 

Maslac, koji mora biti hladan (nikako na sobnoj temperaturi), izrežite na listiće i utrljajte u brašno kojem ste prethodno dodali sol i šećer. Zamjesite tijesto, zamotajte ga u foliju te stavite u hladnjak na 1 do 2 sata.
Orahe, zajedno sa uljem, usitnite sa štapnim mikserom ili multipraktikom tako da dobijete smjesu nalik na pastu. Jabuke, krušku i šljive narežite na ploškice i pospite cimetom i đumbirom u prahu.
Pećnicu zagrijte na 200C. Ohlađeno tijesto izvadite iz frižidera te ga razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi. Premjestite tijesto na podložak na koji ste prethodno stavili papir za pečenje (ja sam koristila donji dio okruglog kalupa za torte). Po tijestu razmažite smjesu oraha i ulja i po njoj slažite izrezane ploškice jabuka, kruške i šljiva. Nakon što posložite voće, ostatak tijesta prebacite preko cijelog nadjeva kao na slici gore. Rubove premažite sa žumanjkom i i još malo pospite sa šećerom po želji. Pecite 30tak minuta, dok tijesto ne počne dobivati lijepu zlatnu boju.

Nema komentara:

Objavi komentar