Medeni kuglof |
Kako sam neki dan kupila novi kalup za kuglof, nisam imala mira dok ga odmah nisam isprobala. Prvi put sam radila kuglof sa dizanim tijestom i mogu Vam reći da je rezultat i više nego odličan! Kuglof je ispao toliko meden i toliko sočan da ćete ga jednom sigurno morati ispeći, a kuća će Vam mirisati puna 2 dana!
Sastojci za sirup:
250 grama šećera250 ml vode
korica jednog limuna
1 žličica ekstrakta vanilije
malo ruma
Sastojci za tijesto:
2 velike žlice meda6 jaja
1 kesica suhog kvasca
prstohvat soli
korica od 2 limuna
250 grama glatkog brašna
100 grama maslaca
Medeni kuglof |
Prvo skuhajte sirup tako da stavite kuhati vodu zajedno sa šećerom. Dodajte limunovu koricu i ekstrakt vanilije te sve zajedno kuhajte oko 5 minuta. Skuhani sirup ohladite i procijedite, a kasnije ćete dodati malo ruma prije prelivanja kuglofa.
Med malo zagrijte (na vodenoj pari ili u mikrovalnoj) pa ga zajedno sa 3 jaja miksajte dok se sastojci ne sjedine. Brašno, kvasac, prstohvat soli i limunovu koricu pomješajte pa u smjesu jaja i meda dodajte pola te suhe smjese. Lagano miksajte dok se svi sastojci ne povežu pa polako dodajite maslac sobne temperature izrezan na listiće. Nakon toga, umješajte preostala 3 jaja te drugu polovicu suhe smjese. Miksajte par minuta dok se sastojci ne sjedine. Pokrite prozirnom folijom i pustite da se diže na toplom mjestu sat vremena.
Kalup premažite uljem i brašnom. Kad se tijesto diglo, promješajte ga par puta kuhačom kako bi izašao suvišan zrak te ga ulijte u kalup za kuglof i ostavite da se diže još pola sata. U međuvremenu, zagrijte pećnicu na 190C i pecite kuglof 30 minuta (provjerite čačkalicom). Nakon što ste ispekli kuglof, pustite ga da se hladi 5-10 minuta. Sirup koji ste na početku napravili zagrijte uz dodatak malo ruma. Izvadite ga iz kalupa (ne smije se skroz ohladiti) i lagano prelivajte sa toplim sirupom. Pustite da tijesto upije sav sirup.
Na vrh možete staviti glazuru po želji, a možete samo posuti šećerom u prahu. Ja sam napravila glazuru od šećera u prahu, narančinog soka i limunove korice. Pomješala sam 150 grama šećera u prahu sa narančinim sokom toliko da se dobije smjesa koja je gušća od smjese za palačinke i lagano to prelila preko kuglofa. Na vrh sam izribala limunovu koricu i poslužila svojim ukućanima.
Nema komentara:
Objavi komentar