srijeda, 7. siječnja 2015.

Limun torta

Torta od limuna
Limun torta

Jutros sam se probudila cijela prehlađena, a na pameti su mi bili samo limun i med. Tako sam se sjetila i ove savršene torte od limuna koju ću danas podjeliti s Vama. Iako će Vam se činiti možda previše sastojaka potrebnih za izradu torte, ona je vrlo, vrlo jednostavna i stvarno ukusna i lagana.

 Sastojci za biskvit:

                                1 jaje
                                75 grama šećera
                                75 grama brašna
                                1/2 žličice praška za pecivo
                                3 žlice mlijeka
                                1 vanilin šećer
                                 malo naribane limunove korice

Sastojci za kremu:

                                 2 žumanjka
                                 60 grama šećera
                                 1 vanilin šećer
                                 1 žlica gustina
                                 sok i kora 1 limuna
                                 150 ml mlijeka
                                 150 ml slatkog vrhnja

Sirup:

                                  50 grama šećera
                                  75 ml vode
                                  sok od pola limuna

Dekoracija:     

                                   po želji (ja sam premazala šlagom i ukrasila sa limunom)

Postupak: 

Prvo napravite kremu od limuna; žumanjke izmješajte sa šećerom i gustinom, dodajte sok i naribanu koricu jednog limuna. Mlijeko stavite da zakuha zajedno sa vanilin šećerom. Nakon što zakuha, pažljivo umješajte žumanjke te na laganoj vatri skuhajte kremu. Skuhanu kremu ostavite sa strane da se skroz ohladi. Slatko vrhnje umutite u čvrstu pjenu i postepeno sjedinite u ohlađenu kremu.
Za biskvit pjenasto umutite bjelanjke, a žumanjke izradite sa šećerom. U bjelanjke zatim lagano umješajte smjesu žumanjaka i šećera te mlijeka, limunove korice i brašna zajedno sa praškom za pecivo. Biskvit pecite na 180C 15 minuta.
Sirup od šećera skuhajte sa šalicom vode. Kada se šećer skroz otopi, dodajte sok od limuna i prelijte preko biskvita. Biskvit pustite da se skroz ohladi pa na njega namažite kremu i stavite na par sati u frižider. Uživajte u limun torti!

Nema komentara:

Objavi komentar