nedjelja, 18. siječnja 2015.

Limun pita

Limun pita
Limun pita

Donosim Vam još jedan ukusan recept za pitu/kolač od limuna! Možete ga peći u obliku kakvom želite. Ja sam iskoristila svoj novi kalup za pite iako sam ga u izvornom obliku radila kao limun kocke. Ipak, svejedno kakav je oblik, najvažnije da je kolač ukusan!!


Sastojci za tijesto:

                               250 grama glatkog brašna
                               170 grama maslaca sobne temperature
                               80 grama šećera
                               30 grama gustina
                               prstohvat soli

Sastojci za nadjev:

                               4 jaja
                               270 grama šećera
                               25 grama glatkog brašna
                               prstohvat soli
                               2 ribana limuna
                               150 ml soka od limuna
                               80 ml mlijeka

Postupak:

Od navedenih sastojaka za tijesto zamjesite tijesto u kuglu te ga zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na 1 sat. Pećnicu zagrijte na 180C, a ohlađeno tijesto prstima istapkaje po kalupu za pite i sa vilicom ga lagano izbodajte da se ne bi previše diglo. Stavite peći na 30 minuta dok tijesto ne poprimi lijepu zlatkastu boju. Za to vrijeme napravite nadjev. Bjelanjke odvojite od žumanjaka, dodajte im prstohvat soli i napravite čvrsti snijeg. Žumanjke zajedno sa šećerom izmiksajte pjenasto te polagano dodavajte brašno, sok i koricu limuna te na kraju mlijeko. Naposljetku lagano umješajte i snijeg od bjelanjaka. Nakon što je tijesto ispečeno, nadjev izlijte na njega i stavite u pećnicu na jos 20 minuta. Ohlađenu pitu pospite šećerom u prahu i uživajte!

Nema komentara:

Objavi komentar